Υποτροφία: "Κ. Κουβίδης"

<< Μάιος 2024 >> 
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βιογραφία

Ο Κώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιούλη, 1976. Εζησε ενα διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης και ξαναγύρισε στη Θεσσαλονίκη όπου τέλειωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο- Λύκειο.

skate

Ο Κώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιούλη, 1976. Εζησε ενα διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης και ξαναγύρισε στη Θεσσαλονίκη όπου τέλειωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο- Λύκειο.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη μουσική. Σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησε ιδιαίτερα μαθήματα drums με τον Λεωνίδα Αλαχαδάμη και ένα χρόνο αργότερα ήταν μαθητής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με δάσκαλο στα drums τον Κώστα Παγωνίδη. Στα δεκατρία του έχει εβδομαδιαία μουσική εκπομπή (πανκ - ροκ) στο εναλλακτικό σταθμό "Ράδιο Ουτοπία". Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ωδείο (κλασσική αρμονία και τζάζ) με υποτροφία το 1995 ενώ παράλληλα κέρδισε σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Berklee College of Music υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του σ' αυτό.

Το 1996 έφυγε για την Βοστώνη. Παρακολουθεί μαθήματα και συμμετέχει σε εργαστήρια γνωστών μουσικών όπως οι Ron Savage, Joe Hunt, Jackie Santos, Yoron Israel, Ron Mahdi κ.α. Παράλληλα παρακολουθεί και συμμετέχει συστηματικά στη μουσική κίνηση στα μικρά μπάρ και στις εκκλησίες των μαύρων στη Βοστώνη και την Νέα Υόρκη θεωρώντας αυτό σαν το ουσιαστικότερο κομμάτι της μουσικής επιμόρφωσης του στην Αμερική. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Berklee College με διαρκή ανανέωση της υποτροφίας του το Μάη του 2001: Bachelor in music - Major in performance.

Ταλαντεύεται για ένα διάστημα για το αν θα μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και αποφασίζει το δεύτερο μιά και στην Αμερική εκτός από την μουσική σ' όλα τα άλλα επίπεδα αισθάνεται πλήρη ασυμβατότητα.

Από το 2001 έως και το 2003 ο Κώστας έζησε στη Θεσσαλονίκη ενω από το 2004 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Χάθηκε στις 26 Απρίλη 2007, συνοδηγός σε τροχαίο "ατύχημα" στο κέντρο της Αθήνας.

thedrummer

Πρώτη περίοδος

- Από τα 14 του συμμετέχει σε διάφορα τζάζ, ρόκ και πάνκ σχήματα της Θεσσαλονίκης με πολύ μεγαλύτερους από την ηλικία του μουσικούς και εμφανίζεται σταθερά σε μαγαζιά και συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Συμμετέχει στο Jazz group NARIZ (Χ. Καπετανάκης σαξόφωνο, Γ. Οικονομίδης τρομπέτα, Αγ. Μάρδας μπάσο, Δ. Μπόχτης κιθάρα) πρώτη Jazz μπάντα για όλους τους παραπάνω που διατηρήθηκε αρκετά χρόνια ενω παράλληλα συμμετέχει (1994-96) στο punk group GULAG με τους οποίους στα 18 του ηχογραφεί το πρώτο του CD ( Πάτα Γερά 1996, Lazy Dog Records)

Μετά την επιστροφή απο την Αμερική

- Θα συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις με το σύνολο σχεδόν των μουσικών που ασχολούνται με την τζάζ και το μπλούζ στην Ελλάδα ( Γ. Κοντραφούρης, Δ. Βασιλάκης, Δ. Τσάκας, Χ. Καπετανάκης, Γ. Οικονομίδης, Α. Ανδρέου, Α. Θερμός, Κ. Κωνσταντίνου, Λ. Τζήμκας, Ειρ. Κουλουράς, Π. Τριβόλης, Δ. Χριστόπουλος, Σ. Νοητή, Α. Παπασταματάκης, Κ. Μπαλταζάνης, Τ. Μπαρμπέρης, Ν. Δημόπουλος, Α. Λεβεντόπουλος, Γ. Κασσέτας κλπ).

- Ειναι ιδρυτικό μέλος στις μπάντες: “Jazz Frequency Quintet” (2001-04) με τους Χ. Καπετανάκη - σαξόφωνο, Γ. Οικονομίδη - τρομπέτα, Μ. Στεφανίδη - κιθάρα, Λ. Τζήμκα- μπάσο, "Cinnamon Free" (2003-2004) με τους Γ. Κοντραφούρη - πλήκτρα, Α. Θερμό - σαξόφωνο, Γ. Παπατριανταφύλου - μπάσο, Α. Λεβεντόπουλο - κιθάρα, “Out to Lunch Trio” (2004-06) με τους Δ. Τσάκα - σαξόφωνο και Κ. Κωνσταντίνου - μπάσο, "The Beatdrop" (2004-06), Φ. Μπρουζάκη - φωνή, Mc Yinka - φωνή, Δ. Σεβδαλή - πλήκτρα, Δ. Χριστόπουλο - μπάσο και των “Jazz Roots” (2005-07) με τον Α. Θερμό - σαξόφωνο και τον Π. Τριβόλη - μπάσο, και συμμετέχει στους: “Jazz Warriors” (2003), “Funk Wizards” (2004-06), “Hammond Trio” (2006-07) και “Zoe Tiganouria Senso Latino" (2006-07).

- Εμφανίζεται με ένα μεγάλο αριθμό διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών που περιοδεύουν στην Ελλάδα (Greg Bailey, Sheila Jordan, Deborah Davis, Rex Richardson, Shelley Burns, Paris Strother, James Casey – USA, Olivier Gatto – France, Michel Hadjigeorgiou – Belgium, Helen Schuttevaer – Holland, Oleg Chaly – Ukrain, Daniel Tilling – Sweden κλπ).

- Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο European Jazz Festival (2002), τρίο με τον Γιώργο Κοντραφούρη στό πιάνο και τον Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο. Συμμετέχει επίσης σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων φεστιβάλ με διάφορους καλλιτέχνες: Δημήτρια - Θεσσαλονίκη (2003 και 2006), Φεστιβάλ Jazz Λευκάδας (2003), Music Day - Tehnopolis Αθήνα (2004), Sea Festival - Χαλκιδική (2004), Φεστιβάλ Πάτρας (2005) κ.α.

- Συμμετέχει στο “Ionian Jazz Ensemble”, μικτή μπάντα καθηγητών και φοιτητών απο το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου που περιοδεύει στην Ελλάδα και κυκλοφορεί ένα CD το 2003 ( Συμπαραγωγή του Ιονιου Πανεπιστημίου και του περιοδικού Jazz & Τζάζ). 

- Είναι ο κύριος συντονιστής, οργανωτής και ντράμερ στις δύο μεγάλες συναυλίες gospel (οι πρώτες και μοναδικές που πραγματοποιήθηκαν  μέχρι τώρα στην Ελλάδα) το Δεκέμβρη του 2005 στην πλατεία Κλαυθμώνος με την υπερεκατονταμελή χορωδία των Αφρικανικών Κοινοτήτων της Ελλάδας.

- Συμμετείχε σε διάφορες ηχογραφήσεις & στα CD φίλων ελλήνων μουσικών ( Ν. Γιούσεφ, Lakis Tzimkas Quartet, Eleusis, Αλέξια κλπ).

- Για να τιμήσουν την μνήμη του φίλοι και συνεργάτες του μουσικοί οργάνωσαν δυό μεγάλες, με ελεύθερη είσοδο, συναυλίες στις 9 και στις 11 Ιούνη 2007, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

theperson

Ο Κώστας ήταν ενα ταλαντούχο, χαρούμενο και χαρισματικό παιδί. Ακατάβλητος και εστιασμένος σ΄αυτό πού τον ενδιέφερε προκαλούσε αμηχανία γιατί δεν υπάγονταν στα στερεότυπα.

Ο Κώστας δέν ήταν μόνο μουσικός. Φημισμένος skate- border στην εφηβεία του, ηγετικό στέλεχος στις μαθητικές καταλήψεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ανέπτυσε πάντα την κριτική του σκέψη προσπαθώντας να μπεί στην ουσία των πραγμάτων. Τά άλλα δεν τον αφορούσαν.

Σαν μουσικός έδειξε βαθιά προσήλωση στην μελέτη των κλασσικών της τζάζ, καθημερινά και για ατέλειωτες ώρες, ενω ταυτόχρονα του άρεσε να ακούει και να παίζει ότι πιο σύγχρονο ερχόταν από τον πιό σκληρό πυρήνα των νέων μαύρων μουσικών.

Art Blakey και Hegel, James Brown και Nietzsche, punk και surrealism, gospel και Zan Pier Vouagie, Jimmie Hendrix και (ο νεαρός) Κarl Marx, Charles Mingus και Malcolm X, Bob Marley και Guy Debord… ήταν μερικά από τα "υλικά" που αδιάρρηκτα δεμένα έχτισαν τον Κώστα...

Δεν τον ενδιέφερε η φήμη, τα χρήματα, η επιτυχία ή μιά καρριέρα σε κάτι πού δεν πίστευε. Σ ολη του τη ζωή πάντα προσπαθούσε να ακολουθεί το δρόμο της καρδιάς του και αγωνιζόταν για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα το επέτρεπαν. Δεν πίστευε στα όμορφα λόγια και τις αφηρημένες φιλοσοφίες που δεν τις ακολουθούσαν συγκεκριμένες πράξεις.

Στο ταμπούρο του ειχε γραμμένη τη φράση:

“You are what u do not what u think u are”